Când îţi întorci privirile spre El, te luminezi de bucurie şi nu ţi se umple faţa de ruşine.
— Psalmul 34:5

Biserica Crestina Maranata din Verona

Scurt istoric

Odată cu căderea dictaturii comuniste din decembrie 1989, anii ´90 au favorizat emigrarea multor români spre ţările lumii mai dezvoltate din punct de vedere economic. Cred că Dumnezeu a deschis această poartă românilor credincioşi spre alte ţări dând un mandat tuturor pentru a fi lumini în lume si pentru a arăta calea credinţei spre Dumnezeu, acelora, care din anumite motive au uitat de Dumnezeu şi de mântuirea dată în dar.

Biserica Penticostală Română din Verona, mai târziu “Maranata”, s-a dezvoltat în jurul unor fraţi care au frecventat un anumit timp biserica fraţilor penticostali italieni din localitatea Avesa, în Verona. Înainte de deschiderea oficială a bisericii, s-au oficiat câteva servicii divine a fraţilor români cu diferite ocazii, servicii susţinute de către fratele pastor Stănuş Ghib Ilie din Arad, cu ocazia vizitelor la copii dumnealui. Prima slujbă oficială a Bisericii Penticostale Române din Verona, a fost în data de 26/09/1999, în localul bisericii penticostale italiene din localitatea Avesa. Nucleul în jurul căruia s-a format biserica din Verona, sunt fraţii: Petru, Mircea, Aurel şi Daniel Stănuş Ghib, Grada Cornel, Mihalescul Vasilică, Mondoc Vasile, fiecare cu familiile lor, împreună cu tinerii care li s-au alăturat: Cîrdei Vasile, Cîrdei George, Cîrciu Pavel, Cîrdei Daniel, Lador Beniamin, Iliuţ Vasile, Hlodec Iosif, Bîrzan Florin, Slătineanu Titel, Slătineanu Paul, Olănescu Daniel, Olănescu Stefan şi Olănescu Corneliu. Cu acordul fraţilor italieni, prima slujbă de botez în apă a fost oficiat fratelui Ionică si sorei Elena Cozma, iar prima slujbă de binecuvântare a fost făcută lui Alexia Stănuş Ghib. Biserica Penticostală Română a început să funcţioneze ca atare, în localul bisericii penticostale italiene din localitatea Villafranca di Verona, în fiecare duminică după amiaza, iar joi împreună cu fraţii italieni. În această perioadă s-a format și primul comitet al bisericii, pe data de 29/09/1999, alcătuit astfel: Stănuş Ghib Mircea – responsabil, Grada Cornel – secretar, Stănuş Ghib Daniel – casier, Iliuţ Vasile si Stănuş Ghib Aurel – cenzori.

În luna septembrie 2002, după o perioadă de trei luni în Villafranca, biserica se mută în localitatea Bussolengo, unde a avut loc şi prima slujbă de căsătorie, a fratelui Paul Cîrciu cu sora Monica. În luna Februarie 2004, fratele Emil Fălcuşan este ordinat diacon şi preia conducerea bisericii. În luna Octombrie 2004 biserica se transferă în Verona; în această perioadă ia fiinţă Corul bisericii, iar anul următor se formează Şcoala Duminicală. În luna Octombrie 2005 se semnează Protocolul de Aderare al bisericii la Cultul Penticostal din România. Demn de remarcat, în ianuarie 2006, primele slujbe de stăruinţă pentru umplere cu Duh Sfânt, sub îndrumarea fraților Vădeanu Simion din Arad si Ioan Marcu din Livada, Arad, când treizecișiunu de suflete au fost umplute cu Duhul Sfânt. Prin harul Domnului, aceste slujbe de stăruinţă continuă în fiecare an, bucurându-ne de bunătatea Domnului, care nu întârzie cu binecuvântări. În martie 2006 începe o lucrare cu tinerii bisericii: se înființează Corul de surori şi Corul bărbătesc. În Iulie 2006, fratele Emil Fălcuşan este ordinat prezbiter, iar fraţii Mircea Stănuș Ghib si Aurel Stănuş Ghib diaconi. Prin voia și cu ajutorul Domnului, biserica s-a mutat pe 12/10/2008 într-un local nou în localitatea Lugagnano di Sona (Verona), unde funcţionează şi astăzi. În data de 7/12/2008, fratele Emil Fălcuşan este ordinat pastor. La 28/06/2009 se inaugurează Orchestra Maranata, prin colaborarea deosebită a fratelui Cazan Cornel.

În luna August 2009, se misionează în localitatea Drănic, din judeţul Dolj, pentru propovăduirea Evangheliei, la fel și în luna Decembrie. În ziua de 4/10/2009 amintim din nou o slujbă de ordinare: fraţii Mircea Stănuș Ghib şi Aurel Stănuş Ghib sunt ordinaţi prezbiteri, iar fratele George Sava este ordinat diacon.

Domnul să fie lăudat! Amin.

A consemnat:

Secretar, Mircea Stănuş Ghib